Resomeren
Resomeren is een nieuwe vorm van lijkbezorging. Het zal de vierde worden naast begraven, cremeren en ter beschikking stellen aan de wetenschap. De komst van deze nieuwe vorm van lijkbezorging heeft met name te maken met duurzaamheid, vriendelijkheid en keuzevrijheid. Maar hoe werkt het nu precies?
Het Resomatieproces
- De overledene wordt klaargemaakt voor de invoering
- De overledene gaat de resomator in en de deur wordt gesloten
- Het proces wordt via het bedieningspaneel in gang gezet
- De cabine vult zich met water (95%) en een kleine hoeveel kaliumhydroxide (5%)
- De cabine wordt verhit en tegelijkertijd wordt de druk verhoogd
- De wateroplossing circuleert rond in de cabine
- De wateroplossing koelt af, wordt geneutraliseerd en gaat naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie
- Wat overblijft zijn de botten, welke worden gedroogd en verfijnt tot as, net zoals bij het crematieproces
- De as, die crèmekleurig en steriel is, krijgen de nabestaanden mee in een asbus
Het proces is vrijwel identiek aan het proces dat plaatsvindt bij het begraven. Het verschil is dat door de omstandigheden die de resomator binnenin creëert, het proces geen tientallen jaren duurt, maar slechts zo’n 2,5 à 3 uur. Dingen die niet ‘oplossen’ door het proces naast botten, zoals protheses en sieraden, komen steriel de resomator weer uit. Deze zijn dus onaangetast en schoon. De hoeveelheid as die overblijft na een resomatie is gemiddeld 30% meer dan bij het crematieproces.
Meest Duurzame Optie
Steriel en Schoon Proces
Water Vriendelijker dan Vuur
Meest Duurzame Optie
Steriel en Schoon Proces
Water Vriendelijker dan Vuur
Is Resomeren al toegestaan?
Op dit moment is het resomeren van mensen nog niet toegestaan in Nederland, het resomeren van dieren wel. Om het resomeren van mensen te legaliseren is een wijziging in de Wet op de Lijkbezorging nodig. Ook de gezondheidsraad moet er goedkeuring voor geven, maar dit is al gebeurd in mei 2020. De reden dat de nieuwe ‘uitvaartwet’ nog niet is doorgevoerd heeft met name te maken met andere onderdelen van de wet. Daar moest nog onderzoek naar worden gedaan. Dat is nu klaar, de wet is er klaar voor om beoordeeld en besproken te worden in en door Het Parlement. De laatste update is dat het wetsvoorstel naar verwachting kort na het zomerreces ‘in consultatie’ gaat.
Veelgestelde Vragen
Nee. Het proces dat plaatsvindt bij resomeren is alkalysche hydrolyse en de stof die hierbij wordt gebruikt voor het ontbindingsproces, kaliumhydroxide, is juist heel basisch. Het tegenovergestelde van zuur dus.
Per definitie is resomeren niet duurder dan cremeren. Vanwege het feit dat resomeren nog niet wettelijk is toegestaan is dit nog moeilijk om te zeggen, aangezien er nog geen prijs aan vasthangt. De verwachting is echter dat de consumentenprijs van het proces zelf ongeveer in lijn zal liggen met dat van cremeren.
Ja, dit gaat hetzelfde als bij een crematie. Dit betekent dat u zelf mag kiezen of u mee wilt naar de invoer en tot hoever u erbij wilt blijven. Mocht het toch teveel worden, kunt u dit dan ook ter aller tijden aangeven. Als u niet bij de invoer wilt zijn, is het eventueel ook nog mogelijk om de overledene wel naar de desbetreffende ruimte toe te begeleiden.
Het is begrijpelijk als u een resomator wilt bekijken vanwege interesse of voor de overweging omtrent de keuze voor uw eigen uitvaart. Dit kan momenteel nog niet gemakkelijk. Het is namelijk zo dat de enige plek waar het kan bij onszelf is, op afspraak of via een Open Avond.
Bij een resomatie blijft er een soort poederas over, crèmekleurig. Het heeft namelijk de kleur van onze botten en kan dus worden beschouwd als vriendelijker dan de donkergrijze as die overblijft na een crematie. De hoeveelheid as is relatief meer dan bij cremeren.
Het is wettelijk bepaald dat de as van uw dierbare een maand in het resomatorium dient te blijven. Deze termijn gaat in vanaf de dag van de resomatie. De as kan dus worden opgehaald vanaf een maand en een dag na de dag van de resomatie. Dit ophalen kan worden gedaan door uzelf of via uw uitvaartverzorger.
Voorbeeld: De resomatie vindt plaats op 1 januari, dan kan de as worden opgehaald vanaf 2 februari.
Alle dingen die de resomator mee ingaan en niet worden ontbonden, komen er weer steriel en dus schoon uit. Protheses bijvoorbeeld, worden niet aangetast en zouden bij wijze van spreken direct kunnen worden hergebruikt.
Niet alle soorten kleding kunnen mee de resomator in. Alleen kleding waarvan verzekerd kan worden dat het van 100% dierlijke producten is gemaakt, mag aanblijven. Kleding van leer, wol en zijde bijvoorbeeld.
Er zijn speciale wikkeldoeken voor het resomeren die zijn gemaakt van 100% wol. Hier wordt de overledene dan ingewikkeld voordat hij/zij de resomator ingaat. Dit kan een prettiger idee zijn dan helemaal geen bedekking. De wade kan ook al worden gebruikt bij de opbaring van de overledene.